‘Welke jonge journalist wil deze zomer op reis om ‘de staat van de journalistiek’ in de door ons omringende landen te onderzoeken?’Naar aanleiding van die oproep stroomde de mailbox van De Nieuwe Reporter de afgelopen weken vol met sollicitaties voor Zomerreporter 2010. In totaal kwamen er 24 reacties binnen van jonge – én enkele oudere – journalisten.

Kwaliteit

Op een enkele uitzondering na had iedereen flink zijn best gedaan. Knap gemaakte video’s, speciale websites, mooie collages en uitgebreide brieven. Het kwam allemaal voorbij. Opvallend was het hoge percentage vrouwelijke sollicitanten (18 reacties). Ook waren onze zuiderburen met 12 kandidaten goed vertegenwoordigd.
Makkelijk was de keuze dus niet dit jaar. Maar na lang wikken en wegen heeft DNR besloten dat Maria Groot haar rugzak kan gaan pakken. Zij gaat dit jaar als Zomerreporter op pad. Van alle sollicitaties wist zij als beste de juiste balans te vinden tussen vorm en inhoud. zomerreporter

Journalistieke creativiteit

Maria maakte het spannend. Een ruime week lang vonden we elke dag een mysterieuze envelop in onze ouderwetse mailbox. Daarbij werd duidelijk dat we in ieder geval te maken hadden met iemand die goed na had gedacht over het thema van ‘journalistieke creativiteit’.Iedere envelop bevatte een prachtig vormgegeven kaart waarbij één aspect van het thema werd uitgelicht. Op de voorkant van de kaart werd dat aspect grafisch uitgewerkt. Op de achterkant vonden we relevante vragen en goede verhaalsuggesties.

Experiment, amateurisme, idealisme, subjectiviteit, innovatie, humor, originaliteit en samenwerking. Aan de hand van die acht begrippen gaat Maria vanaf medio juli op reis, één per land dat ze deze zomer gaat bezoeken.

Maria, heel veel succes!

Dit artikel is verschenen op www.denieuwereporter.nl op 9 juni 2010 

Zomerreporter 2010 wordt gesponsord door de Mediapraktijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: